top of page

Diederik Stradmeijer

Diederik Stradmeijer, Nederlandse vastgoedondernemer en fervent bezoeker van het eiland Mallorca, is erg te spreken over het eiland. “Mijn passie voor het eiland is groot. Ik adviseer graag mensen die ook belangstelling hebben voor het eiland, zowel op het gebied van bezienswaardigheden als op het gebied van vastgoed.”

Trouwe bezoeker van Mallorca

Diederik Stradmeijer komt zijn hele leven al op Mallorca. Zijn vader kocht in 1968 een appartement aan de noordkant van het eiland, aan de baai van Pollenca. “Dat was een bijzondere tijd. De meeste Nederlanders gingen met hun vouwwagen naar de Dordogne in Frankrijk, áls ze al naar het buitenland gingen, en wij gingen naar Mallorca. Ik heb het eiland zien groeien en ontwikkelen.” Elk jaar kwam Diederik Stradmeijer op Mallorca, eerst verbleef hij in zijn vaders appartement, maar eind jaren negentig kocht hij zijn eerste eigen woning op Mallorca. En in 2004 kocht hij zijn tweede woning op het eiland.

Vastgoedadvies op Mallorca

Door zijn werk in Nederland, Diederik Stradmeijer is vastgoedondernemer, interesseert hij zich ook in vastgoed op Mallorca. “Ik heb op Mallorca inmiddels een netwerk opgebouwd. Dus als iemand geïnteresseerd is in het aankopen van vastgoed in Spanje, dan kan ik helpen. Ik weet de juiste partijen bij elkaar te brengen. En dat is wel van belang, want de markt is heel anders dan de Nederlandse markt.” De Spaanse vastgoedmarkt is minder beschermd. “Het is een markt van cowboys en indianen”, vertelt Diederik Stradmeijer. “Er worden soms absurde verkoopprijzen genoemd. En als je dan een bod doet dat er veertig procent onder ligt, dan ben je nog steeds in onderhandeling. Het is echt anders dan een huis kopen via het Nederlandse Funda.”

diederik-stradmeijer_edited.jpg

Spaanse makelaars zijn niet beschermd

Ook zijn makelaars niet beschermd in Spanje. En daarmee hun klanten ook niet. Projecten hebben daarom vaak geen exclusiviteit wat de makelaar betreft. Diegene die de klant aanbrengt, krijgt de courtage. In Spanje is de courtage een stuk hoger dan in Nederland, soms wel vijf tot zes procent. Dus degene die de klant aanbrengt, is spekkoper. “Dit maakt het voor de koper soms lastig, omdat je niet weet met wie je aan het onderhandelen bent en wat de positie is van de verschillende partijen. Mijn advies is dan ook op te passen als je bij een willekeurige makelaar binnenloopt, nadat in de etalage een leuke woning hebt gezien. Als je je naam laat noteren, ben je ineens hun klant geworden. Mocht je vallen voor een woning en daar een transactie op doen, ofwel rechtstreeks bij de eigenaar ofwel bij een andere makelaar, dan claimt de eerste makelaar de verkopende partij te zijn, omdat je toentertijd je naam op de lijst hebt gezet. Zoek dus de juiste contacten en win voldoende informatie in, voordat je in zo’n vervelende situatie terechtkomt.”

Prachtige natuur

Diederik Stradmeijer weet niet alleen veel te vertellen over de vastgoedmarkt op Mallorca, maar hij is ook zeer onder de indruk van de natuur op het eiland. “Mallorca heeft vele gezichten, prachtige baaien, fantastische stranden, maar ook hele mooie natuurgebieden. Tramuntana, de bergrug aan de westkant van Mallorca, staat op de werelderfgoedlijst. Het eiland heeft een hele oude cultuur met christelijke en Moorse invloeden. En het mooie van Mallorca is, zelfs als het hartje zomer is en druk aan de kusten, en je rijdt twee à drie kilometer het achterland in, je zomaar in hele rustige natuurgebieden terecht kunt komen. Mallorca heeft hele mooie verborgen plekjes.”

Uitvalsbasis

Mallorca is voor Diederik Stradmeijer meer dan alleen een mooi eiland. Voor hem is het echt een uitvalsbasis om de rust te pakken. Een paar jaar geleden kampte hij met gezondheidsproblemen en vanaf dat moment besefte Diederik Stradmeijer wat de positieve invloeden van het eiland op zijn gezondheid zijn. “De lucht op Mallorca is er schoon, het licht is mild, ik voel me er een stuk gezonder. Daarbij doet het gunstige klimaat me ook erg goed. Ik zorg ervoor dat ik mijn tijd gedeeltelijk doorbreng in Amsterdam en gedeeltelijk op Mallorca.”

Appartement te huur

Diederik Stradmeijer en zijn gezin voelen zich thuis op Mallorca. En dat fijne gevoel wil hij graag delen met anderen. Zijn echtgenote Anne doet de verhuur. “Het is echt een prachtig appartement met verschillende uitzichten. Vanaf het grote zijbalkon kijk je uit op het natuurpark s'Albufereta. Hier zie je veel vogels die hier hun tussenstop maken tijdens hun trek naar Afrika. Het is een populair gebied voor vogelaars. Aan de voorkant van de woning hebben we zicht op de vuurtoren in de baai van Pollenca. We zitten dus vlakbij zee, een ideale ligging. De baai is ook een heel populaire plek voor kitesurfers, er is een kitesurfschool aanwezig. Maar we trekken ook veel fietsers, zowel amateurs als professionals. Mallorca biedt een combi van vlakke en bergachtige ritten.”

bottom of page